1. Omgaan met zittend gedrag op het werk

  Omgaan met zittend gedrag op het werk: waarom beweging cruciaal is en hoe sedentair gedrag te minimaliseren

  Op de werkplek is langdurig zitten een wijdverspreid probleem met negatieve gevolgen voor de gezondheid van werknemers. Het is aangetoond dat langdurig zitten in verband staat met risico's zoals obesitas, hartziekten en musculoskeletale aandoeningen. In dit artikel bespreken we de urgentie van beweging en het verminderen van sedentair gedrag op de werkvloer, terwijl we praktische tips delen om werknemers te helpen actiever te zijn tijdens hun werkdag.

  Zittend werk BL

  De impact van langdurig zitten op de werkplek

  Langdurig zitten op het werk kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals:

  • Gewichtstoename en obesitas: een zittende levensstijl draagt bij aan gewichtstoename en obesitas, wat het risico op andere gezondheidsaandoeningen verhoogt.
  • Hart- en vaatziekten: onderzoek toont aan dat langdurig zitten het risico op hart- en vaatziekten, inclusief hartaanvallen en beroertes, vergroot.
  • Musculoskeletale aandoeningen: door langdurig zitten kunnen spieren verzwakken en stijfheid ontstaan, wat kan bijdragen aan klachten zoals rugpijn en nekongemakken.
  • Verminderde productiviteit: langdurig zittend gedrag kan leiden tot vermoeidheid en concentratieverlies, wat de productiviteit kan verminderen.

  Het cruciale belang van beweging op het werk

  Verbeterde fysieke gezondheid: regelmatige lichaamsbeweging vermindert het risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartziekten.
  Verhoogde energie en productiviteit: beweging verhoogt de energieniveaus en verbetert de werkproductiviteit door betere bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de hersenen.
  Stressvermindering: lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van stress en spanning, wat leidt tot betere ontspanning en concentratie tijdens het werk.

  Tips om beweging op het werk te bevorderen

  1. Afwisseling van staand en zittend werken: moedig medewerkers aan om regelmatig af te wisselen tussen zitten en staan, eventueel met verstelbare bureaus.
  2. Bewegingspauzes: stimuleer korte bewegingspauzes gedurende de dag, zoals korte wandelingen of stretchoefeningen.
  3. Kies de trap: moedig het gebruik van trappen in plaats van liften aan, eenvoudige manier om meer lichaamsbeweging te krijgen.
  4. Fietsen naar het werk: moedig fietsgebruik aan als transportmiddel, wat goed is voor zowel gezondheid als milieu.
  5. Lunchwandelingen: stimuleer lunchwandelingen om zowel de gezondheid als de mentale helderheid te bevorderen.

  Het actief aanpakken van zittend gedrag op het werk is van essentieel belang om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Beweging speelt een cruciale rol in het tegengaan van de negatieve gevolgen van langdurig zitten. Werkgevers kunnen bijdragen door beweging op de werkvloer te stimuleren, onder andere door staand werken te bevorderen, bewegingspauzes te ondersteunen en activiteiten te promoten die de fysieke activiteit bevorderen. Met een actievere werkomgeving kunnen werkgevers bijdragen aan een gezondere en meer productieve werkplek voor hun medewerkers.

  Deel deze pagina