Werken vanuit je kracht

  Een betrokken leidinggevende, zorgzame werkconsulent of daadkrachtige weginspecteur. Als adviseur Werk & Inzetbaarheid heb ik te maken met een breed scala aan werkende mensen. Stuk voor stuk mensen die zich graag nuttig willen maken. Echter gaat het werk de één makkelijker en plezieriger af dan de ander. Hoe komt het dat iemand werkt vanuit zijn of haar kracht?

  Voor meer energie, focus en zelfvertrouwen

  Werken vanuit je kracht

  Verkeerde focus 

  Kunnen werken vanuit je kracht is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vaak richten we ons op de dingen die we (nog) niet goed kunnen, om deze te verbeteren. Om vanuit je krach te werken is het goed om juist te focussen op de dingen waar je wel al goed in bent. Om van de 7 een 9 te maken! Werken vanuit je kracht gaat je gemakkelijker af, geeft meer energie en help om je potentieel te benutten volgens Stephen Covey. 

  Rol van de leidinggevende

  Onvoldoende focus op werken vanuit je kracht kom ik regelmatig tegen in mijn werk. Bijvoorbeeld: twee straatvegers werken in verschillende wijken. Ze hebben evenveel werkervaring en zijn allebei “fit for the job”. Ze zijn zorgvuldig en handig met hun werktools. Hun leidinggevenden verschillen van aanpak. De één focust op kwaliteit en de ander op snelheid. Medewerker A haalt voldoening uit zijn werk, want hij krijgt de tijd om het werk netjes uit te voeren. Af en toe neemt hij zelfs een extra taak op zich. Medewerker B raakt gefrustreerd. Hij werkt boven een comfortabel tempo en kan het werk niet goed genoeg uitvoeren. Na verloop van tijd zet hij zijn hakken in het zand en doet alleen nog het nodige. Een voorbeeld zoals dit kom ik vaak tegen. Een leidinggevende die iemand juist uit zijn kracht haalt, in plaats in zijn kracht zet. Een essentieel verschil en bepalend voor hoe iemand zich opstelt in het werk. 

  Ook in andere werkomgevingen zijn er genoeg voorbeelden van hoe de kracht van medewerkers niet goed gefaciliteerd wordt. Bijvoorbeeld een werkconsulent die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt helpt bij het vinden van passend werk. Dit is doorgaans een sociaal en betrokken persoon die gebaat is bij voldoende tijd voor zijn of haar cliënt. Helaas komt het regelmatig voor dat een werkconsulent een caseload heeft die structureel boven de door de organisatie gestelde norm uitkomt. Het resultaat is een werkconsulent die ontevreden is, te veel stress ervaart en cliënten niet de aandacht kan geven die ze verdienen. 

  Werken vanuit je kracht in jouw organisatie

  Medewerker en werkgever hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om vanuit je krach te kunnen werken. Als werkgever moet je de mogelijkheid faciliteren. Een medewerker die werkt vanuit zijn sterke punten heeft meer energie, focus en zelfvertrouwen. Met het Strengthscope® talent assessment krijgt de medewerker inzicht in zijn energie gevende sterke punten. Gekoppeld aan een coachingstraject van BeLife leert de medewerker zijn sterke punten effectief in te zetten. Op deze manier werkt de medewerker vanuit zijn kracht. 

  Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via info@belife.nl of bel 088-330 1400. 

  Geschreven door Jeroen Leupen. Adviseur bij BeLife.

  Deel deze pagina

  Terug naar overzicht

  Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en ontwikkelingen uit ons vakgebied. 

  Hier inschrijven