- BeLife Werkt
- Nieuws BeLife
- Meer slapen minder verzuim
Meer slapen, minder verzuim
Slaap is een van de belangrijkste factoren voor onze gezondheid en ons welzijn, maar het belang ervan blijft vaak onderbelicht op de werkvloer. Toch blijkt uit onderzoek dat slaap direct invloed heeft op werkprestaties, ziekteverzuim en de sfeer binnen een organisatie. Als slaaptekort bespreekbaar wordt en leidinggevenden oog hebben voor de slaapkwaliteit van medewerkers (én zichzelf), kan dat een aanzienlijke positieve impact hebben op het welzijn en de productiviteit van een team.
Slaap als sleutelfactor in werkprestaties en verzuim
Slaapproblemen bij medewerkers kunnen zich uiten in verlaagde energie, verminderd concentratievermogen en een verhoogde kans op ziekteverzuim. Volgens slaapexpert Floris Wouterson, kunnen we slaaptekort niet negeren als we gezonde en vitale medewerkers willen. Uit onderzoek blijkt dat slechte slaap de kans op verzuim met wel 20% verhoogt. Het bespreekbaar maken van slaapproblemen op de werkvloer kan dan ook een eerste stap zijn naar een gezonder werkklimaat en een lager verzuim.
Het effect van slaapgedrag van leidinggevenden op de werksfeer
Het slaapgedrag van leidinggevenden zelf speelt een grotere rol in de werksfeer dan vaak wordt gedacht. Leidinggevenden die hun eigen slaap niet serieus nemen, lopen meer kans om sneller prikkelbaar, minder geduldig en minder productief te zijn. Dit kan weer leiden tot een gespannen sfeer binnen het team, waardoor ook medewerkers de druk voelen om met een lagere energiereserve door te werken.
“Leidinggevenden die uitgerust aan de werkdag beginnen, stralen rust en energie uit en beïnvloeden daarmee het teamgevoel positief,” aldus Wouterson. “Leidinggevenden kunnen door hun eigen slaappatroon te optimaliseren niet alleen een voorbeeld stellen, maar ook een open gesprek op gang brengen over het belang van slaap voor de werkprestaties van het hele team.”
Slaaptekort bespreekbaar maken: van taboe naar tafelgesprek
Het bespreekbaar maken van slaaptekort blijkt echter niet altijd eenvoudig. Slaap wordt vaak gezien als een privékwestie, waardoor er enige terughoudendheid is om erover te praten. Toch kan het bespreekbaar maken van slaapproblemen positieve effecten hebben. Zoals Wouterson stelt: “Door slaap bespreekbaar te maken, geeft een werkgever een signaal dat het welzijn van de medewerker ertoe doet.” Werkgevers die ruimte geven voor dit onderwerp, kunnen een bijdrage leveren aan het herstel van medewerkers en daarmee ziekteverzuim terugdringen.
Het helpt om slaap als een onderwerp van vitaliteit te benaderen, net zoals we praten over gezond eten, beweging en ontspanning. Met een open houding kan een werkgever ontdekken of slaaptekort een rol speelt in de prestaties van medewerkers. Dit kan vervolgens leiden tot concrete maatregelen, zoals het aanbieden van flexibele werktijden, powernap-opties of zelfs slaapcoaching.
Hoe kunnen werkgevers slaap verbeteren en ziekteverzuim verminderen?
- Creëer een open cultuur rondom slaap
Door slaap en vitaliteit als belangrijk onderdeel van het werkbeleid te beschouwen, worden medewerkers gestimuleerd om ook hun eigen slaapkwaliteit serieus te nemen. Bespreek slaappatronen zonder waardeoordeel en moedig leidinggevenden aan om ook hun eigen slaapgedrag te delen. Zo doorbreek je het taboe.
- Bied flexibiliteit in werkuren
Voor sommige mensen kan het verzetten van werktijden net dat verschil maken tussen voldoende rust en slaaptekort. Het aanbieden van flexibele uren kan hen helpen om hun slaap en energielevel te verbeteren, vooral bij mensen die bijvoorbeeld slaapproblemen ervaren vanwege hun chronotype (nacht- of ochtendmens).
- Bied slaapondersteunende coaching of training
Slaapcoaching, bijvoorbeeld in de vorm van workshops of webinars, kan medewerkers inzicht geven in slaapoptimalisatie en het belang van slaap voor hun functioneren. Dergelijke trainingen kunnen niet alleen hun werkplezier vergroten, maar ook de algehele productiviteit verbeteren. Op 18 december organiseren mkbasics en BeLife, in samenwerking met Floris Wouterson, het webinar ‘Meer slaap, minder verzuim’.
Inschrijven kan via deze link.
- Stimuleer een gezonde levensstijl op de werkvloer
Een gezonde levensstijl ondersteunt betere slaap. Zorg voor voldoende gelegenheid tot beweging, gezonde voeding en ontspanning op de werkvloer. Overweeg om bijvoorbeeld sportieve lunchpauzes te organiseren, gezonde snacks aan te bieden of mindfulness-sessies beschikbaar te maken. Dit helpt medewerkers hun slaapkwaliteit te verbeteren en zich gezonder te voelen.
Het belang van eigen verantwoordelijkheid en zelfzorg
Naast deze aanpassingen is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van hun eigen rol in hun slaapgedrag. Werkgevers kunnen hen hierin ondersteunen door te wijzen op de effecten van slaap op hun gezondheid en productiviteit, maar uiteindelijk is de medewerker zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen nachtrust.
Slaap is een fundamenteel onderdeel van gezondheid en werkprestaties. Door het bespreekbaar te maken en tools te bieden om slaapkwaliteit te verbeteren, kunnen werkgevers niet alleen ziekteverzuim terugdringen, maar ook bijdragen aan een vitalere, productievere werkplek. Zoals Wouterson het mooi verwoordt: “Slaap is de basis van alles. Door slaap serieus te nemen, neem je jezelf en je werk serieus.”