1. Wat is fysieke belasting

  Wat is fysieke belasting en wat valt daar eigenlijk onder?

  Fysieke belasting omvat verschillende activiteiten en omstandigheden die ons lichaam kunnen beïnvloeden. Van tillen tot langdurig zitten, het heeft allemaal een impact op onze gezondheid en welzijn. Laten we eens dieper ingaan op wat fysieke belasting precies inhoudt en welke activiteiten hieronder vallen.

  Fysieke belasting

  Wat is fysieke belasting?

  Fysieke belasting verwijst naar de krachten die op het lichaam worden uitgeoefend tijdens verschillende activiteiten. Deze krachten kunnen spieren, gewrichten en andere delen van het lichaam belasten en overbelasten, wat kan leiden tot letsel of ongemak. Het gaat niet alleen om zware fysieke arbeid, maar ook om dagelijkse activiteiten die een tol kunnen eisen van ons lichaam.

  Activiteiten die onder fysieke belasting vallen:

  • Tillen en dragen: tillen en dragen van zware voorwerpen is een van de meest voor de hand liggende vormen van fysieke belasting. Dit kan variëren van het tillen van boodschappentassen tot het verplaatsen van meubels.
  • Langdurig zitten: langdurig zitten kan ook fysieke belasting veroorzaken, met name voor de rug en nek. Dit kan gebeuren tijdens het werken op kantoor, autorijden of langdurig tv-kijken.
  • Repetitieve bewegingen: herhaalde bewegingen, zoals typen op een toetsenbord of lopende bandwerk, kunnen leiden tot overbelasting van de spieren en pezen, wat bekend staat als repetitieve stressblessures.
  • Duwen en trekken: Duwen en trekken behelst het uitoefenen van kracht om objecten over een oppervlak te verplaatsen. Dit kan variëren van het duwen van een zware kar tot het trekken van een lade open. Deze activiteiten kunnen spanning veroorzaken in de spieren en gewrichten, vooral bij herhaaldelijke bewegingen of bij het verplaatsen van zware lasten.
  • Zittend en beeldschermwerk: Zittend en beeldschermwerk omvat langdurig zitten en het gebruik van computers of andere digitale apparaten. Dit kan leiden tot problemen zoals een slechte houding, oogvermoeidheid, en rug- en nekklachten. Langdurige blootstelling aan een zittende positie en beeldschermwerk kan ook het risico op aandoeningen zoals musculoskeletale aandoeningen vergroten.
  • Schokken en trillingen: Schokken en trillingen ontstaan wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan plotse bewegingen of trillingen, zoals bij het rijden op een hobbelige weg of het bedienen van zwaar trillende machines. Dit kan leiden tot stress en vermoeidheid in de spieren en gewrichten, wat op zijn beurt kan resulteren in blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rugklachten of gewrichtspijn. Het is belangrijk om deze vormen van fysieke belasting te minimaliseren om de gezondheid en veiligheid op de werkplek te waarborgen.
  • Staand werk: langdurig staan, vooral op harde oppervlakken, kan leiden tot vermoeidheid en ongemak in de voeten, benen en rug.
  • Oncomfortabele houdingen: het aannemen van onnatuurlijke of oncomfortabele houdingen tijdens het werk of tijdens dagelijkse activiteiten kan ook fysieke belasting veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan bukken, knielen, hurken en voorover gebogen staan.

  Effecten van fysieke belasting op het lichaam

  Fysieke belasting kan verschillende effecten hebben op ons lichaam, waaronder:

  • Spierpijn en stijfheid: overbelasting van spieren kan leiden tot pijn en stijfheid, vooral na zware fysieke arbeid of langdurige inspanning.
  • Gewrichtsproblemen: herhaalde bewegingen of onnatuurlijke houdingen kunnen gewrichten belasten en leiden tot gewrichtspijn en ontsteking.
  • Rugklachten: tillen, langdurig zitten en andere vormen van fysieke belasting kunnen rugklachten veroorzaken, zoals lage rugpijn en hernia's.
  • Vermoeidheid: fysieke belasting kan ook leiden tot algemene vermoeidheid en uitputting, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

  Het is belangrijk om bewust te zijn van fysieke belasting en manieren te vinden om het te verminderen of te voorkomen. Dit kan variëren van het verbeteren van ergonomie op de werkplek tot het aannemen van gezondere houdingen tijdens dagelijkse activiteiten. Door onze fysieke belasting te beheren, kunnen we ons lichaam beschermen en ons welzijn verbeteren.

  Deel deze pagina